#Bursa'nın 4 dağ ilçelerinde yaz aylarındaki nüfus oranı ile kış aylarındaki nüfus oranında yüzde 65 oranında fark var.
Bu ne demek oluyor ne derseniz?
Biz buna kışlık ve yazlık diyebiliriz
Keles, Büyükorhan, Harmancık ve Orhaneli ilçelerimizde kış aylarında bağ ve bahçe işleriyle uğraşan yöre insanımız yaz aylarında genellikle köylerini tercih ediyorlar,
İlk yılın mayıs ayından başlayıp eylül ayının sonuna kadar buralarda nüfus oranı ciddi şekilde artıyor.
Ekim ayı itibariyle de Bursa'ya göç başlıyor diyebiliriz.
Emekli olan yöre halkı ise 4 dağ ilçesine doğalgazın gelmesiyle ilçe merkezinde kalmayı tercih ediyor.
60 yaş üzeri olan yaşlı nüfus ise Bursa'yı tercih etmiyor. Sebebi ise genelde doğup büyüdüğü toprakları bırakamaması yani alışkan olmalarından,
60 yaş üzeri yöre insanımızla konuştuğumda ise " Bizler Bursa'da yapamıyoruz,4 duvar üzerimize geliyor. Köylerimizde ise kapının önüne çıkarak vakit geçirebiliyoruz.
Eskisi gibi komşuluk ilişkileri daha iyi oluğu için buralarda kalmayı tercih ediyoruz diyor. Ahmet dedem. Fatma nenem.
Haklılarda.
Gelelim asıl meseleye?
Dediğimiz gibi artık 4 dağ ilçelerimizin merkez hariç eski adı köylerimizde 60 yaş üstü yaşlı nüfus oranları her geçen azalsada köyler onlara emanet.
Kış ayları onların için biraz daha zor 75,80 yaşında yaşlarımızın bakımları, sobalarını yakacak sıcak, yemeklerini yapacak birileri olmaları şart, geçtiğimiz günlerde Büyükhan'ının Kuşlar Mahallesi'ne hayırsever iş insanlarının ve kamu kurumlarının katkılarıyla bir aşı açılışını çok anlamlı yerinde buldum.
Büyükorhan Belediye Başkanı Kamil Turhan'ı arayarak detaylı bilgi aldım.
Sayın Başkan köy muhtarlığı, Büyükorhan Belediyesi, ASSİAD, Büyükorhan Kaymakamlığı, hayırseverlerinde katkılarıyla açıldı. 6 köye buradan yemek 100 kişilik yemek dağımı yapılıyor.
Önümüzdeki sürecekte aş evinin devamını sağlanması, hemde daha fazla hemşerilerimize ulaşmak istiyoruz.
Buradan da tüm hayırsever iş adamlarımıza seslenmek istiyorum, bu başlattığımız aş evini tüm mahallerimize yaymak istiyoruz, katkı sağlamak isteyenler bizimle iletişime geçebilir.
Bursa yaşlılarımıza ve engelli kardeşlerimize gün 1 ögün yemek veriyoruz diyerek katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyorum dedi.
Ne yapılmalı?
Burada Engelli bireylerimizde unutulmamış. 80 kişi yakın sıcak yemek verilmesi çok güzel ve anlamlı buluyorum. Bu açışın 4 dağ ilçelerimize de yayılması gerektiğini düşünüyorum. Öncelikle Dağ yöremizdeki iş adamalarımıza ve Bursalı iş adamlarına büyük iş düşüyor.
Şimdilik esen kalın.